Veertig dagen na Pasen steeg Jezus op naar de hemel om zijn plek in te nemen aan de rechterhand van God. Met Hemelvaart herdenken we dat Jezus zijn apostelen achterliet op aarde en vieren we zijn aankomst in de hemel.
In de veertig dagen na zijn wederopstanding verschijnt Jezus meerdere malen aan zijn apostelen en aan Maria Magdalena. Hiermee versterkt hij hun geloof in God en steunt hij hen om het evangelie verder te verspreiden. Volgens de bijbel zit Jezus samen met zijn apostelen op de veertigste dag na Pasen om definitief afscheid te nemen. Hij stijgt vervolgens op naar de hemel, waar hij zijn plek naast God zal innemen.

Getijdenboek
Al sinds de 4e eeuw viert de katholieke kerk Hemelvaart. Naast Kerstmis en Pasen is Hemelvaart het belangrijkste feest in het jaar. Voor iedere dag van het jaar waren er gebeden, maar er waren speciale gebeden en kerkdiensten voor feestdagen zoals Hemelvaartsdag. In getijdenboeken, bedoeld voor privé-devotie, waren de gebeden voor iedere dag van het jaar te vinden.
De gebroeders van Lymborch waren gespecialeerd in het verluchten (versieren) van Middeleeuwse geschriften. Rond 1410 bestelde de rijke hertog van Berry een getijdenboek bij de miniatuurschilders. Het handschrift bevat de mooiste miniaturen van de Gebroeders van Lymborch. Het is niet bekend wat ieders bijdrage aan het boek is geweest. Als de broers in 1416 plotseling overlijden, mogelijk door de pest, worden de miniaturen voor de hertog van Berry afgemaakt door Jean Colombe en andere miniaturisten.

Hemelvaart
In het getijdenboek van de hertog van Berry (Tres Riches Heures du Duc de Berry) werden voor speciale dagen grote schilderingen opgenomen. Jean Colombe schilderde de plaat voor Hemelvaartsdag. We zien Jezus omhoog zweven richting de hemel. Engelen wachten hem hier op. Onderaan de tekening zit een groote groep mensen, waarschijnlijk is dit een verwijzing naar 120 gelovigen die in de Bijbel staan genoemd. Een leuk detail in de prent zijn de voetafdrukken die achterblijven op de rots vanwaar hij naar de hemel opstijgt.
Rechts onder Jezus zien we de elf apostelen die hem biddend begeleiden naar de hemel. De apostelen zijn niet individueel te herkennen. Links zien we onder andere Maria, die herkenbaar is aan haar blauwe kleding. Onder de afbeelding is een tekst te lezen uit het Bijbelboek Handelingen waarin de Hemelvaart wordt beschreven:
‘Galileeërs, wat staan jullie naar de hemel te kijken? Jezus, die uit jullie midden in de hemel is opgenomen, zal op dezelfde wijze terugkomen als jullie hem naar de hemel hebben zien gaan.’
Hiermee wordt verwezen naar de uitstorting van de Heilige Geest over de aarde, die de apostelen verder zal leiden in hun verspreiding van het evangelie. De uitstorting van de Heilige Geest vindt 10 dagen na Hemelvaart plaats met Pinksteren.

Volg de kunstbijbel!
Kerkelijk jaar: Geboorte van Jezus (25 december) – de Kindermoord in Bethlehem (28 december) – de Besnijdenis van Jezus (3 januari) – Driekoningen (6 januari) – de Doop van Jezus (zondag na Drie Koningen) – het Huwelijk te Kana (tweede zondag na Drie Koningen) – de Presentatie in de Tempel (2 februari) – de Vlucht naar Egypte (17 februari) – Wonderen van Jezus – Annunciatie (8 april) – de Visitatie (31 mei) – Heilig Hart (7 juni) – Geboorte van Johannes de Doper (24 juni) – Herrijzenis van Lazarus (29 juli) – de Transfiguratie (6 augustus) – Maria-Hemelvaart (15 augustus) – Kroning van Maria (22 augustus) – Onthoofding van Johannes de Doper (29 augustus) – Geboorte van Maria (8 september) – Heilig Kruis (14 september) – Allerheiligen (1 november) – Allerzielen (2 november) – Presentatie van Maria in de Tempel (21 november) – Christus Koning (24 november) – Onbevlekte Ontvangenis (8 december)
Paascyclus: Palmpasen – de Tempelreiniging – het Laatste Avondmaal – Jezus op de Olijfberg – de Kruisweg – de Kruisiging – de Kruisafneming – de Wederopstanding – Noli me tangere – de Ongelovige Thomas – Hemelvaart – Pinksteren – Heilige Drie Eenheid
The post Wat vieren we met Hemelvaart? appeared first on KunstVensters.