De oorlog in Oekraïne lijkt nooit ver weg in het Stedelijk Museum. De Duitse videokunstenaar Hito Steyerl laat een wereld zien vol machtspelletjes en beeldmanipulatie. Virtuele werelden worden gemengd met echt beelden. De films van Steyerl voelen daarom pijnlijk actueel.
In “Factory of the Sun” toont Steyerl een complexe beeldcompilatie van wereldwijde demonstraties gemixt met computer geanimeerde demonstranten. We zien mensen in gouden pakken in een virtuele wereld schietoefeningen uitvoeren op het hoofd van Joseph Stalin. Maar hoe virtueel is deze wereld in een tijd demonstranten in Rusland worden opgepakt en Poetin Oekraïne binnenvalt?

Met dank aan de kunstenaar, Andrew Kreps Gallery, New York en Esther Schipper, Berlijn. © VG Bild-Kunst, Bonn, 2021. Film still © Hito Steyerl
Hito Steyerl
De Duitse kunstenaar Hito Steyerl laat in haar video’s een verontrustend wereldbeeld zien. In “the Tower” laat ze het Oekraïense bedrijf Program-Ace een videogame ontwerpen in een moderne Toren van Babel. Ze verwijst hier naar het plan van Saddam Hussein om Babylon te herbouwen. Het was een campagne-stunt ter verheerlijking van zijn regime.
Steyerl verweeft het verhaal met uitleg over een Oekraïens bedrijf vol programmeurs uit de voormalige Sovjet Unie, dat ook militaire en architectuur-simulaties maakt. De vragen komen vervolgens vanzelf: Wordt oorlog uitgevochten met beelden? Wat is de rol van het grote geld in financiering van oorlog? Wat is symboliek en wat zijn de echte doelen van een regime?

Stedelijk Museum
In een werk over klimaatverandering heeft Steyerl een digitale bloementuin gemaakt. “Power plants” heten de videoschermen vol bloemen, want als de stroom uitvalt zijn de bloemen weg. Op een simpele manier maakt ze zo zichtbaar hoe onze levenswijze langzaam de natuur kapot maakt.
De veelheid beelden in het Stedelijk Museum is overweldigend. Als je alle video’s helemaal zou willen zien, heb je 9 uur tijd nodig. Maar het is niet eens de lengte van de films, maar vooral de veelheid aan informatie die concentratie vraagt. Beelden komen in hoog tempo op je af, met opzwepende muziek.

Informatie oorlog
Hoewel alle werken in de tentoonstelling gemaakt zijn voor het begin van de oorlog in Oekraïne, gaan je gedachten ongemerkt steeds naar de oorlog. Steyerl maakt je bewust van beeldvorming en manipulatie. De afgelopen weken wordt de wereld overspoeld met schokkende beelden uit Oekraïne. Maar wat is hiervan de afzender? Zijn de beelden echt in Oekraïne gemaakt? Tonen ze incidenten of zijn ze representatief voor de situatie in heel Oekraïne?
Steyerl toont de kracht van informatie, manipulatie en beïnvloeding. Hiermee is de tentoonstelling in het Stedelijk Museum actueler dan ooit!

Meer tentoonstellingen:
The post Informatieoorlog in het Stedelijk met Hito Steyerl appeared first on KunstVensters.