Nola Hatterman was een witte kunstenares geboren in Amsterdam. Toch schilderde ze voornamelijke zwarte mensen en verhuisde ze zelfs naar Suriname. Samen met haar leerlingen zette ze de Surinaamse kunst op de kaart!
Eigenlijk had Nola Hatterman actrice willen worden. Maar na enkele toneelrollen besloot ze zich toe te leggen op de schilderkunst. Ze bezocht nooit een kunstacademie, maar volgde lessen bij Gerrit Willem Knap, Vittorio Schiavon en Charles Haak. Dankzij deze contacten exposeerde ze in 1919 al met de onafhankelijken in Amsterdam.



Zwarte mensen
Haar doorbraak volgde met het schilderij “Op het terras”. Het werk toont Lou Richard Drenthe, die als trompettist en acteur werkte in Amsterdam. Zijn voorouders waren tot slaaf gemaakt en werkten op de suikerplantages. In 1925 kwam hij naar Amsterdam om aan de slag te gaan in de entertainmentindustrie. Hatterman schilderde hem in 1930. Ze vond hem “een aardige vent”.
Nola Hatterman schilderde veel Surinaamse modellen. Ze ontdekt dat de anatomie en de spieropbouw anders is bij zwarte en witte mensen. Ze vatte dit samen in de theorie van de rechthoek en de ovaal. Schilders leerden dat een kop als vierkant kan worden getekend, maar het hoofd van de zwarte mens is meer ovaal.



Suriname
In 1953 verhuisde Nola Hatterman definitief naar Suriname. Als witte vrouw integreerde ze moeiteloos in de Surinaamse samenleving. Ze maaket zich hard voor de Surinaamse onafhankelijkheid, ondanks of misschien wel omdat haar eigen familie een slavernijverleden had. Haar ooms bezaten plantages in Indië en haar vader werkte op een ‘koffiekantoor’ in Amsterdam.
Ook in haar kunstwerken krijgen deze thema’s een plek. Zo schilderde ze een monumentale serie over de Marrons, ontsnapte Surinaamse slaafgemaakten. Ze toont zo het pijnlijke gedeelde verleden van Nederland en Suriname.



Armand Baag
In Suriname geeft Hatterman ook les aan jonge kunstenaars. Armand Baag geldt als haar belangrijkste leerling. Baag zei naar Hatterman’s dood dat hij dankbaar was dat ze hem de schoonheid van zijn eigen mensen te zien. De Surinaamse identiteit is daarom het kernonderwerp van zijn werken.
Ondanks de soms zware thema’s toont Baag de felle kleuren van het Caribisch gebied. In een stijl die verwant is aan het expressionisme en symbolisme toont hij thema’s zoals de omgang met de natuur, spiritualiteit, de dood, sociale verhoudingen en politiek. Hoewel Baag een lange carrière had in Nederland en Suriname, wordt zijn werk pas relatief recent erkend. Tegenwoordig hebben Hatterman en Baag daarom een prominente plek in de vaste opstelling van het Stedelijk Museum.

Meer artikelen uit de Canon van de Nederlandse Kunst:
Piet Mondriaan: Religieuze zoektocht naar abstractie
Charley Toorop: Portret van het Leven
Jan Wiegers: Internationale allure voor de Ploeg
Jan Sluijters: Kleurrijke modernist altijd op zoek naar het nieuwe!
Rachel van Dantzig: Beeldige dieren in brons!
George Hendrik Breitner: De Moderne Stad in Beeld
Vincent van Gogh: Een leven tussen licht en donker
Thérèse Schwartze: Societyschilder van de Koningin
Sir Lawrence Alma Tadema: Van Friesland naar Hollywood
de Gebroeders Maris: Schilderen tussen de koeien
Johan Barthold Jongkind: Impressionisme aan de Franse kust
Barend Cornelis Koekkoek: Romantiek in de Polder
The post Nola Hatterman: Suriname in de spotlight appeared first on KunstVensters.