Quantcast
Channel: KunstVensters
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1165

Modjesko en het nachtleven in het werk van Kees van Dongen

$
0
0

Van drag-zangers tot Spaanse danseressen: Kees van Dongen schilderde het nachtleven. De flamboyante kleding van de artiesten ving hij in felgekleurde klodders verf. Welke zangers en dansers inspireerden Van Dongen?

Modjesko was een opvallende performer in het nachtleven. Geboren als zwarte man in South Carolina, reisde Modjesko op 20-jarige leeftijd naar Europa. Hier trad hij -in drag- op als sopraanzangeres en vrouwelijke imitator. Modjesko reisde heel Europa rond voor optredens en stond in Parijs regelmatig in nachtclubs als Olympia en Alhambra.

Modjesko

Een van de kunstenaars die zich door Modjesko’s optredens liet inspireren, was de Nederlands-Franse kunstschilder Kees van Dongen. Van Dongen had zich in 1901 in Parijs gevestigd. Samen met Matisse en Derain ontwikkelde hij het fauvisme, een kenmerkende stijl vol gedurfde kleuren en dikke penseelstreken.

De flamboyante Modjesko was het ideale onderwerp voor Van Dongen’s expressieve stijl. In plaats van zijn huidskleur te schilderen, gebruikt hij fel geel. Het is de weerkaatsing van de felle podiumlampen op het lichaam. Modjesko’s schaduw schilderde hij als een donkerrode gloed tegen een roze achtergrond. De felle kleuren van Van Dongen zorgen voor visueel spektakel op het doek.

Kees van Dongen – Herinnering aan de Russische Opera & de Dans van Carpeaux

De Dans van Carpeaux

Kees van Dongen was dol op het nachtleven van Parijs. In 1904 schilderde hij een gemaskerd bal in de Opera. Het beroemde beeld La Danse van Jean-Baptiste Carpeaux op de façade van de Opéra verving hij door drie echte dansende vrouwen. Toen Carpeaux’s Dans in 1869 werd onthuld, vonden mensen het beeld vulgair. Van Dongen laat met zijn schilderij zien dat deze zogenaamde respectabele burgers zelf net zo onfatsoenlijk waren.

In de winter van 1910-1911 reisde Van Dongen naar Spanje. Hij raakte hij geïnspireerd door de beweging van de lichamen van de flamencodansers in Andalusië. Hij ontwikkelde een eigen orientalistische stijl met felle kleuren. Zijn schilderijen zitten dicht op de huid van de dansers en hebben veel aandacht voor kleding. Het is alsof je ritmes van de muziek terugziet in de plooien van de felgekleurde jurken.

Kees van Dongen

Na zijn succes met de schilderijen van het nachtleven, werd Van Dongen een veelgevraagd portretschilder onder de elite van Parijs. Zijn uitbundige stijl bracht een gevoel van glamour en extravagantie naar de portretkunst, waardoor zijn werken erg gewild waren bij de rijke Franse dames. Portretten door Kees van Dongen waren statussymbolen, die de rijkdom van de geportretteerde weerspiegelden.

Hoewel Kees van Dongen met zijn portretten de rest van zijn leven financieel veel succes had, was de artistieke vooruitgang minimaal. Tegenwoordig wordt Van Dongen daarom vooral geroemd om zijn vroege schilderijen.

The post Modjesko en het nachtleven in het werk van Kees van Dongen appeared first on KunstVensters.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1165